Parlar de l'absentisme laboral és parlar de quelcom que tothom coneix, en primera o en tercera persona. Jo he de reconèixer que en primera, d'aquí que tingui una experiència personal que em permet, almenys pel que fa al meu cas, establir una sèrie de raons per les que existeix aquest fenomen. El meu absentisme ha anat lligat a escapades de cap de setmana, com la d'Amsterdam, o bé per festes puntuals, com ara la imprescindible de la UAB. Per a l'empresari és una retallada de la productivitat, però per al treballador és molt més que això. Per al treballador és una prova que posa de relleu la seva picaresca (o falta de) per escapolir-se de la feina i no precisament per escarxofar-se al sofà.
Les condicions laborals amb les quals conviuen els treballadors són les causes més directes de l'absentisme laboral. La falta de motivació i promoció, la realització de tasques monòtones o la rigidesa dels horaris propicien un deteriorament de l'actitud de l'empleat respecte al treball. Una implicació real de les empreses en aquests conflictes podria articular les bases de resolució del fenomen.
Entre elles, la creació d'una bona gestió del temps que faciliti la conciliació de la vida personal i professional. Es tracta, doncs, d'apostar per una nova cultura laboral que ens emparenti als nostres veïns europeus (tan propers i llunyans a la vegada) i que, a la llarga, garanteixi una implicació més real dels treballadors en els objectius corporatius de l'empresa.
Iniciatives com la posada en marxa de programes de benestar o la flexibilitat horària donarien resposta a algunes de les necessitats personals dels treballadors, que (no oblidem) són els que generen beneficis. Potser la implantació de determinats dies festius a elecció del treballador sense necessitat de justificar-los o potser la creació d'un sistema de "recuperació d'hores" que permeti al treballador deixar de treballar un dia per recuperar les hores al dia següent. Amb tan sols aquestes petites condicions el Decathlon s'hagués estalviat pagar-me diversos dies de feina mentre jo feia turisme per Amsterdam o prenia una cervesa (i dos, i tres...) a una macro-festa universitària.
3 comentaris:
Petit padawan no em deixes de sorpendre davant dels teus avenços intel·lectuals. L'absentisme laboral existeix perquè ja estem farts de treballar, ens pasem la vida treballant únicament per produïr excedents i fer beneficis que, com sempre cal recordar van a uns pocs encara que la ideologia digui una altra cosa (les millores salarials i laborals només s'aconsegueixen amb conflicte social i posant en perill tot el tinglat productiu). L'absentisme laboral és lògic, la tecnologia actual ens permetria reduïr les hores i sobretot es reduirien si canvièssim la cultura de la competència per tot per la de la cooperació solidària. Quelcom permetria tenir en mans del treballador la producció i sentir-se realitzat en la feina no com passa actualement tot buscant continuament fòrmules per fugir del treball alienant.
Visca el Funky!!!
Jajajaja!!! Carlos! vaya parrafada que te deixa't que no diu res i no va a enlloc!
Visca el Funky!!
Carlos aprofito aquest blog per demanarte un article sobre l'ampliació d'hores de treball que preten fer la UE. Barbàrie!!!!
Visca el fUnky
Publica un comentari a l'entrada