dissabte, 8 de novembre del 2008

Immigració i delinqüència I

Segons una enquesta publicada a El Mundo, un 66% dels espanyols creuen veure una relació entre augment d’estrangers i augment de la inseguretat ciutadana. Però l’afirmació que està profundament arrelada al subconscient de la societat, inclosa la catalana, no és tan fàcil de demostrar.

Un informe publicat per la Federación de Estudios de Economía Aplicada (Fedea) ha arribat a diverses conclusions desprès d’estudiar les estadístiques de delinqüència entre 1999 i 2006. La principal conclusió que se n’extreu és:

- Existeix una correlació entre la pujada de la taxa de criminalitat i l’arribada d’immigrants. Atenent-nos a les dades és cert que els immigrants delinqueixen més que els nacionals. I per explicar-ho l’estudi publica diverses raons, la majoria d’elles socioeconòmiques:

a) Els immigrants tenen una major taxa d’atur
b) Tenen ingressos més baixos
c) Tenen estudis més baixos

Així doncs, no és certa l’afirmació que pel fet de ser immigrant es delinqueixi més. El fet de ser immigrant et col·loca en una situació de risc delictiu, per trobar-te entre els sectors més baixos, tenint la necessitat de subsistir i al mateix temps no tenir un lligam amb la societat d’acollida que t’impedeixi delinquir.

De la mateixa forma, l’estudi també té en compte factors psicològics i socioculturals: els immigrants delinqueixen més perquè són una població fonamentalment jove (entre 20 i 50 anys) i masculina. És a dir, el grup sociològic més propens a cometre crims.

Tot i les conclusions de l’estudi no podem caure en el simple binomi immigració – delinqüència. Hi ha una gran part dels immigrants que són detinguts –i comptabilitzats com a delinqüents- per delictes referents a faltes administratives. Això és, o bé no tenir els papers en regla o bé tenir-los falsificats. Una cosa semblant passa amb els detinguts com sospitosos d’haver comès un delicte –també comptabilitzats com a delinqüents- i dels que posteriorment se’n demostra la seva innocència.

Això per no parlar de la pressió extra i major control social que exerceix la policia sobre el col·lectiu immigrant, fàcilment identificable i estigmatitzat pel discurs que l’associa amb la delinqüència.