dissabte, 14 de novembre del 2009

El preu dels medicaments i les patents



UNITAID és una agència de la Organització Mundial de la Salut amb un objectiu clar i lloable: aconseguir preus assequibles per a la medicació del SIDA, la malària i la tuberculosi. El mercat de patents impedeix actualment que la població dels països poc desenvolupats puguin accedir a aquests medicaments. La raó és senzilla: per culpa de les patents no existeix competència, el que suposa una situació de monopoli de les farmacèutiques que poden determinar el preu que considerin oportú.

La UNITAID ha iniciat una campanya per acabar amb aquesta situació injusta, la Medicines Patent Pool Initiative. Consisteix en una fórmula per garantir la competència entre productors, creant mercat, i aconseguint així que els preus baixin pel senzill mecanisme de l'oferta i la demanda.

És evident que les farmacèutiques no són gaire amigues del projecte. L'establiment d'un organisme internacional regulador suposaria veure els seus escandalosos beneficis reduïts -el que no és sinònim de desapareguts-. Però la iniciativa té tota la bona voluntat i raó econòmica del món. Senzillament es tractaria de reduir beneficis de les farmacèutiques i repartir-los entre els diferents productors que en la seva tasca de produir, i posteriorment vendre, medicaments haurien de competir entre ells abaixant així els preus de la medicació.

També podeu llegir l'article a Salus Populi Suprema Lex Esto.

1 comentari:

Anònim ha dit...

Doncs sembla una bona iniciativa. Recordo en una classe on el professor va paralr d'aquest tema. Va preguntar: com és que les farmacèutiques gasten tants i tants diners en medicaments per fer créixer el pèl i no en vacunes contra la SIDA? Doncs pk les primeres les podran vendre molt i fer negoci i en canvi si fan la segona els demanaran que la regalin. És així de dur i cert. La maximització del benefici abans que el bé social.Caldira trobar alguna fórmula per a solucionar-ho.