A finals del mes passat el gobern espanyol va presentar l'esborrany del que es coneix com "Ley de Economía Sostenible". Segons l'executiu es tracta de la reforma que necessita l'Estat per sortir amb empenta de la crisi actual. Ja feia temps que es parlava d'aquesta proposta i, la veritat, m'esperava una cosa pitjor. Deixant de banda el nom de la llei -en podríen haver trobat un de més impactant- es pot afirmar que és una norma no del tot dolenta, però de la que tampoc en podem esperar gaire. Sent sincers, el PSOE no ha estat prou valent aprofitant la cojuntura econòmica, la qual li haguès permés aprovar canvis molt més profunds i necessaris.
Podeu consultar els punts de la nova llei a la web que el govern ha creat a mode informatiu: http://http://www.economiasostenible.gob.es/. Les principals mesures (les que comentaré tot seguit) les podeu veure a l'apartat de Principales Medidas. Així que anem per parts:
(1) Sobre els mercats financers. Excepte les caixes d'estalvi, als bancs els hi netejaran la cara amb un parell de reformes no gaire mal encaminades.
(2) Pel que fa als organismes reguladors sectorials veurem canvis més que necessaris. Espero que aquests serveixin per garantir una competència autèntica i s'acabin els amiguismes entre reguladors i regulats. Aquesta darrera afirmació té especial importància per als sectors de les telecomunicacions i energètic.
(3) Simplificació administrativa. Una gran notícia. La reducció dels dies per crear empreses generarà nous llocs de treball impulsant l'emprenedoria i el fet de potenciar les gestions telemàtiques suposarà un estalvi important en paperassa i una disminució en la càrrega de feina del funcionariat.
(4) Límit a la morositat. Una altra gran notícia, complementarà els punts (2) i (3).
(5) Sobre la internacionalització. Una bona idea si s'analitzen bé els mercats emergents. La Generalitat ja ho porta fent bastant temps amb ACC1Ó.
(6) Formació professional. Ja era hora. Es tracta d'una reforma que fa moltíssim temps que es necessita. Cal potenciar amb força l'empleabilitat a través de la formació professional. És ridícul que un Estat com l'espanyol tingui un percentatge tant elevat de gent que es passeja pel mercat laboral únicament amb la ESO.
(7) Model energètic sostenible. Pel nom que li han posat a la norma podriem pensar que és l'apartat principal de la llei. No ho és, però de totes formes és una bona idea. Tot i així, no comparteixo el que proposen sobre energia nuclear.
(8) Impuls a la I+D+i. Vital i necessari. Prou de dedicar-nos a fer pisos i més producció d'alt valor afegit.
(9) Eliminació de la deducció per compra d'habitatge. Ja era hora!!! Desprès del caos generat pel mercat immobiliari -en part gràcies a aquestes deduccions- això s'ha acabat. A més, ja va sent hora de que convergim amb Europa en un aspecte més: comprar pisos no és intel·ligent, llogar-los si.
En definitiva, és una reforma ben encaminada però poc ambiciosa. Si Zapatero es centrés en pactar amb els partits d'esquerres podria dur a terme reformes molt més potents i valentes des del punt de vista socialdemocràta. De moment ens quedem amb aquest socialisme descafeinat. I així ens va.
2 comentaris:
Sense fer un anàlisis exhaustiu, mirant-ho per sobre, dedueixo que aquesta llei no cal fer-la. És gastar paper, temps i intel·lecte de certa gent. Bé, la veritat es que si es perd l'intel·lecte de la gent que fa la llei crec que no perdrem res.
Cap de les mesures em sembla dinamitzadora de l'economia ni molt menys aposta per una economia sostenible. On està la inversió en energies renovables¿? en I+D+i com a mínim s'anomena però no sembla massa decidit. I per tal de fer una economia sostenible, no caldria control als bancs, caixes i grans empreses? A més falten ajudes a les PYMES, que són les empreses realment importants de l'economia ja que donen treball al 80% de les treballadores i treballadors.
Aquesta llei no canviarà el model productiu ni molt menys energètic. Els canvis econòmics són tan ínfims que com sempre ens topem amb la veritable ideologia del PSOE: la neutralitat, quedar bé amb tothom, una centralitat ideològica apustuflant; realment preocupant. Per honor i fins i tot virtud reclamo una campanya ciutadana en pro del canvi de nom del PSOE.
Él tema d'acabar amb els amiguismes en l'àmbit regulador el veig senzillament impossible. Hi ha unes dinàmiaques tan enquistades i que estan tan rodades que només un canvi radical que ho trenqués tot i ho comencés de nou ho podria canviar.
Publica un comentari a l'entrada