dijous, 27 de maig del 2010

L'adulteri és desitjable

Per aquells que no hagin estudiat ciències socials cal que, abans d'entendre per quina raó l'adulteri és desitjable, sàpiguen què és l'òptim (o eficiència) de Pareto. Es tracta d'un sistema per medir situacions òptimes on el resultat és Pareto-eficient quan no és possible que algú obtingui un benefici major sense que hi perdi algú altre. És a dir, si tothom prefereix la opció A a la B, llavors la situació A és preferible a nivell col·lectiu que la situació B. Aquest és el model simplificat ja que, com veurem, no podem oblidar els casos on els individus són indiferents entre dues opcions.


Ara imagineu-vos una parella. En aquesta parella la dona està dubtant entre mantenir-se fidel o enganyar al marit amb un company del gimnàs. Suposem que aquesta dona és força subtil (a diferència dels homes) i pot anar a passar-s'ho bé sense que l'enganxin. També suposem que la dona no té prou valor per deixar al seu marit; prefereix ser infidel argumentant que "l'explotador del cap l'ha fet quedar fins tard a la feina fent hores extres".

Així doncs, tenim dos opcions: (A) la dona continua sent fidel i (B) la dona és infidel però sense que el seu marit ho sàpiga. D'acord amb la nostra hipòtesi, la dona prefereix B sobre A. Però, i l'home? Què respondrà a la pregunta: "Què prefereix: que la seva dona li sigui fidel o que li sigui infidel i vostè no ho sàpiga mai?". Suposo que l'home respondrà que espera que la dona li sigui fidel i, per tant, prefereixi A sobre B.

Tanmateix, aquesta opció és problemàtica, ja que l'home és incapaç de distingir entre la opció A i B i per tant, en realitat és indiferent a qualsevol de les opcions. La raó és senzilla: té informació imperfecta. La única opció doncs, és que l'home es posi en la situació d'un observador exterior que vegi totes dues opcions i determini quina és bona i quina no.

On vull arribar amb tota aquesta història? Doncs que si l'home és indiferent entre la opció A i B i la dona prefereix B sobre A... aplicant el criteri de Pareto es dedueix que, col·lectivament, es prefereix B a A. És a dir, l'adulteri és la opció desitjable.

Però abans de que la meva futura muller comenci a llençar la meva futura roba i la meva futura Play Station 5 per la finestra de la nostra futura casa... ja aviso que tinc preparada la segona part de l'article. Tot el que he escrit és una trampa lògica. Algú sap per què?

Edició a divendres 28 de Maig. Aquí està la segona part de l'article: L'adulteri NO és desitjable.

4 comentaris:

Anònim ha dit...

ja!
serà preferible l'adulteri sempre que l'home no repari en la grandària de les seves banyes...
Micky

Carlos ha dit...

Hola Micky! Tens tota la raó... per això jo he fet un sopòsit de joc on:

(a) La dona és força subtil (podem afegir que l'home viu a la lluna de València).

(b) La segona opció (la B) era que la dona fos infidel sense que l'home no ho sàpiga. No he afegit la opció C de "la dona és infidel i l'home ho descobreix". Situació per cert, que tampoc té perquè determinar la ruptura de la parella, doncs aquí s'obriria un altre joc...

De totes formes demà publico la segona part de l'article ;)

Joan ha dit...

Nano, no hauries d'escriure coses d'aquestes que espantaràs la teva futura Sra. ^^

A veure, per aquesta regla de tres ell pot fer el mateix. Estàs creant un dubtós equilibri de desconeixement!

Carlos ha dit...

Hola Joan! Si que és veritat que m'estic arriscant a una bona bufa de la meva futura muller... però d'aquí unes horetes es publicarà tot sol el segon article on explico perquè tot el que he dit aquí no és veritat.