dimecres, 28 de juliol del 2010

Catalunya ja és una mica més civilitzada

Fa uns quants dies em trobava a Pamplona celebrant les festes de San Fermín. És una festa que no em perdo mai des de fa 5 anys. Aquesta però, té una part que no m'agrada. Aquest any però, una escena em va quedar gravada. De bar en bar i de festa en festa vàrem anar a parar a un local que a priori era semblant a la resta: poca llum, música comercial, cervesa i algun personatge en un estat etílic bastant elevat. Tot això a les 6 de la tarda (si, allí la festa és non-stop, 24 hores). A aquella mateixa hora i a la mateixa Pamplona però uns centenars de metres més endavant s'hi produïa un fet que es retransmetia per les televisions del local. El canal sintonitzat era Canal + Toros (es veu que fins i tot hi ha un canal dedicat exclusivament a aquesta temàtica) i no cal dir que ningú hi prestava la més mínima atenció, la gent prefereix parlar/lligar/ballar a veure un "espectacle" així. Jo m'ho vaig quedar mirant uns 10 minuts, suficient per veure l'aberració a la que molts gosen anomenar "art". Ni art ni històries, d'això se'n diu tortura i crueltat. La superioritat amb la que el torero senyalava als ulls al brau ferit de mort i agonitzant a la sorra tot cridant "muere! muere!" era grotesca. Avui però, podem estar contents: Catalunya ja és una mica més civilitzada.


Això si, el tema sembla no estar tant clar a la resta d'Espanya i entre alguns sectors de Catalunya. La veritat és que no ho entenc, pel que m'agradaria fer un parell de comentaris:

1. Les curses de braus són una tradició o cultura. Soberana absurditat. Els romans tenien com a tradició llençar cristians als lleons o fer lluites a mort de gladiadors. I fins no fa gaires anys (en realitat menys de 50) eren els pares qui escollien els marits per a les seves filles o els mateixos marits qui decidien el que podia o no podia fer la seva esposa. No sé si cap dels defensors de les curses de braus estaria disposat a defensar aquestes tradicions. D'aquí 50 anys ens sorprendrem de com es podia permetre aquesta festa sanguinària.

2. Els drets humans estan per sobre dels drets dels animals. Si i no. És així si haguéssim d'escollir entre la vida d'un animal i la d'un humà, però no pas en una situació on l'animal no ha demanat pas ficar-s'hi si no més aviat al contrari, l'han obligat. Els animals també tenen drets i entre aquests drets hi apareix en primer lloc el dret a la vida i posteriorment a no ser torturats. El dret humà a gaudir del propi cos o de la pròpia imatge està per sobre del dret d'un animal a no ser usat per testar cosmètics? Permeteu-me dubtar-ho.


3. Els animals de granja viuen pitjor i no se'ls defensa igual. Mentida. Les mateixes organitzacions que van impulsar la ILP tenen demandes per garantir una ramaderia i una pesca sostenible i sense tortures. No totes les granges tenen 40 gallines per metre quadrat o porcs que amb prou feines poden caminar. De fet, us convido a acostar-vos als Pirineus on la ramaderia és d'allò més natural proveint beneficis més que satisfactoris. La ramaderia intensiva no és la única que existeix.

4. És un tema de nacionalisme. Fals. De fet, les curses de braus porten molts més anys a Catalunya que no pas a Espanya. Fins i tot es podria dir que són més catalanes que espanyoles, però això no treu que hagin estat, siguin i continuaran sent una forma de tortura animal. M'és igual si és tradició catalana, espanyola o grega; els punts 1 i 2 són suficients per acabar amb aquesta tradició catalana, espanyola o grega.

Jo no tinc absolutament res contra algú que vulgui posar-se davant d'un brau i torejar-lo. Al contrari, desprès de cinc anys de San Fermines ho trobo d'una valentia increïble. Això si, no entenc per quina estranya raó ha de matar al brau desprès de torejar-lo. De la mateixa forma que els "recortadores" o els "saltadores" no sacrifiquen a l'animal desprès dels seus espectacles tampoc ho hauria de fer un torero. I ja posats, afegeixo que un espectacle de "recortadores" és molt més impressionant que una cursa de braus normal i corrent.

Per cert, tot escrivint aquest article he vist les primeres reaccions dels pro-taurins. Tot un exemple del que segons quina gent entèn per "civilització": un grup de pro-taurins liderats pel torero Enrique Guillén han assaltat una seu d'Esquerra. Avui però, i deixeu-me dir-ho de forma més contundent desprès de la noticia, podem estar contents: Catalunya ja és una mica més civilitzada.

6 comentaris:

Anònim ha dit...

Jo tampoc sóc seguidor dels toros, però s'ha de ser una mica coherent. no pots estar en contra dels toros i disfrutar de l'essencia de la festa de San Fermin
Tot i que diguis que la gent només es preocupa de ballar, lligar, beure, etc., no has d'oblidar que la festa gira entorn dels toros, i que per tant, en el cas que el parlament navarrès prohibis els toros, la raó de ser dels San Fermines Moriria.
Si dius això es que realment encara no has entès el si de la festa pamplonica
Una salutació

Joan ha dit...

La mort no pot ser un espectacle, de cap de les maneres. Sí, certament avui som un país una mica més civilitzat.

Carlos ha dit...

Anònim, el cas de San Fermín, com el de les curses de braus, és el mateix. No estic en contra de que es toregi, estic en contra de que, un cop el torero ha fet totes les filigranes que vulgui, es mati a l'animal. De la mateixa forma a San Fermín es fan els encierros sense que els animals pateixin. Inclús a la tarda se'ls podria torejar i, repeteixo, tornar a tancar un cop el torero hagi fet la seva feina. El problema no és l'acte de torejar, el problema és la tortura i mort que l'acompanya.

Joan ha dit...
L'autor ha eliminat aquest comentari.
Joan ha dit...

Hola Carlos.

D'acord que als San Fermines o els Correbous no es tortura l'animal, però sí que se l'estressa. De fet, els toros són animals herbívors i pacífics que només ataquen quan es veuen amenaçats. És cert que torturar és molt pitjor, però es pot justificar estressar un animal només per oci o entreteniment? Jo crec que tenim la sort de ser animals que podem pensar sobre què està ben fet i què està mal fet. Per tant tenim l'opció de ser una mica justos bo i sabent que hem de sobreviure. Eliminar les corrides de toros ha estat un gran pas endavant. Però deixar d'estressar els animals en les nostres festes també ho serà.

Salutacions!

Joan

Anònim ha dit...

Has transcrit i ordenat les meves idees en aquest tema. M'és impossible veure art en una plaça de toros.
Elisabet