En primer lloc és destacable la situació de Colorado. Si bé encara no ens podem decantar per cap dels dos candidats, de moment la victoria és per Obama amb uns escassos +0,4 punts. En un principi pot semblar una dada qualsevol però no ho és tant quan la comparem amb la d’anys anteriors. En aquest mateix estat l’any 2004 en Bush guanyava per +4,7 i el 2000 per +8,4. Una cosa semblant passa a Virginia. En Bush guanyava per +8,1 i per +8,2, però aquest cop hi ha un empat tècnic d’ambdós candidats.
D’altra banda, Obama pot comptar amb estats tradicionalment demòcrates, com ara Illinois, amb un +21,0, Connecticut i Nova York, amb +18,6 i +16,0 respectivament, Californa, amb +15,3, o Maine, Washington, Massachussets i New Jersey en menor mesura. El candidat demòcrata haurà de consolidar la seva avantatge a Oregon, Wisconsin, Iowa, Pennsylvania, New Mexico o Minnesota.
Altres estats que han estat tradicionals bastions del republicanisme, com ara North Carolina (Bush: +12,4 i +12,8) cauen fins al +4,2 mentenint-se fidels, aquest cop a McCain. Indiana ho fa d’un +20,7 de suport a Bush fins a un +6,7 pel candidat republicà. Es mantenen estats com Missouri, Georgia, Texas, Mississipi, Kansas, Louisiana o Kentucky. Per contra, altres estats augmenten el seu suport a la causa republicana. En són exemples Arkansas, passant de +9,7 a +16,4, Tennesse, de +14,3 a +18,7, o Arizona, de +10,5 a +11,7.
Així doncs, caldrà parar especial atenció als grans estats que encara no tenen decidida la seva orientació. Els tres grans estats, Texas (34), California (55) i New York (31), ja són part del partit republicà el primer i del demòcrata els segons. Però encara resten per decidir-se Pennsylvania (21), de moment a favor d’Obama per +5,0, i Florida (27) a favor de McCain per +3,1.
Aquest seria el resultat si les eleccions es celebressin avui mateix (resultats del mapa anterior sense estats indecisos). Victoria molt ajustada d'Obama per 273 a 265:
Tot i així, no podem oblidar que ens trobem davant de l’inici de la cursa per la presidència i de moment, com gairebé sempre, els republicans dominen més estats que els seus adversaris, però els demòcrates guanyen als estats amb més població. D’aquí que Obama tingui 180 vots assegurats dels 270 necessaris contra els 142 de McCain. Caldrà veure si es consoliden els 55 estats que basculen cap als demòcrates i els 43 que es decanten pels republicans, a més dels 115 punts d’estats que de moment es deixen estimar per tots dos candidats. L’expresident demòcrata, Bill Clinton, va dir un cop que “la política és un esport de contacte” i, ara per ara, el combat no ha fet res més que començar.
2 comentaris:
Carlos!!! basta ya!!!! em sembla be que fagis articles de USA pero en calen tants??!!??? Sels hi dona mes bola a les elccions d'alla que a qualsevols d'aki, portem mesos am el mateix: primer les eleccions pel candidat ara el previ de les presidencials i despres les propies presidencials, aixi des de febrer fins a novembre cada dia al diari com si algu de nosaltres pogues decidir (si amics feu l'esforç, votar es decidir...).
No nego la importància de les eleccions de USA ja que es primera potència mundial, i les seves decisions ens afecten. Però tampoc fa falta fer un seguiment diari, am tot allò que implica: explicar-nos la vida diaria de cada candidat, veure el show de llums de les convencions, els seus discursos sense res a dir, aparició a les teles i diaris d'aki de multiples experts en la matèria que ho saben tot i s'autoconsideren l'opinió objectiva, vàlida i legítima de les veus de la societat degut a la seva raonabilitat (es vegi Josep Cuní i sus amigos). Que implica tantes noticies dels EUA? implica menys noticies d'aki, evadint problemes i l'atenció de la població cap als temes del seu entorn. I noticies importants i interessants al nostre entorn si que en hi ha, el problema es que no interessen a...
Emperò, els teus aricles carlitos no son gens dolents. Realment esta molt be tots akests gràfics que treus i els comentaris que fas. M'alegro que hagis crescut així de les meves lliçons. Unicament demano temes més propers i amb possibilitat de mes debat i chicha per discutir.
Visca el Funky
Tens tota la raó Guillermo. Ets la veu de la sensatesa en aquest humil bloc, però la proposta del Pau no es podia esquivar. Desprès de les enquestes de previsió de vot no podia quedar-se així. Feia falta fer-ho estat per estat. Aquí, davant de tota la comunitat d'internet, et prometo no parlar en un bon temps sobre USA.
Publica un comentari a l'entrada