diumenge, 4 d’octubre del 2009

A favor de la legalització de la prostitució

El primer que he fet avui tot just despertar-me ha estat agafar el Periódico que corria per casa. La meva sorpresa ha estat el titular de la portada: Més del 90% de la ciutadania és partidària de regular la prostitució. L'enquesta ha estat realitzada per GESOP sobre una mostra de 800 persones amb un error de mostra de +/- 3'5% i amb un nivell de confiança del 95%, pel que ens trobem davant d'una dada prou significativa dels barcelonins.

La legalització de la prostitució té dues vessants que han de ser analitzades. En primer lloc la guerra contra la prostitució ha demostrat ser un fracàs; les prostitutes continuen existint i la gent continua requerint els seus serveis. A més, com en el cas de les drogues, la duresa de les lleis anti-prostitució no està relacionada amb el consum. Segon; la prohibició alimenta les màfies -i com més perseguida es troba més les alimenta-. El problema doncs, només té una solució: la legalització d'una activitat que, al cap i a la fi, seguirà duent-se a terme.

Fer-ho suposaria convertir un problema d'ordre públic (màfies, tràfic de dones, extorsions...) en un problema de salut pública. Estem parlant doncs, de fer que una part dels ingressos que genera la prostitució vagin a parar a l'Estat enlloc d'anar a les butxaques dels mafiosos de torn. Els beneficis per tant, superen àmpliament els costos, tot i que també hi podem trobar alguns contres.

Probablement augmentaria el nombre de persones que requereixen els serveis de prostitutes, de fet, tots aquells que ho farien ara mateix però que no ho fan per tractar-se d'una activitat il·legal. Desprès del boom inicial la situació s'estabilitzaria en un punt de demandants superior a l'actual. Tot i així, no es tractaria d'un gran mal. L'Estat faria un transvasament de recursos del que és "la lluita contra la prostitució" cap a capmpanyes de conscienciació i cap a la Sanitat Pública. El que està clar és que el cost econòmic i social (en vides) seria molt més petit convertint el "problema d'ordre públic" en "problema de salut pública": Les prostitutes gaudirien d'anticonceptius, protecció dels cossos de seguretat en cas de problemes, afiliació a la Seguretat Social i, arribat el moment, cobrarien una pensió de jubilació. Així doncs, serien apartades de proxenetes explotadors, deixarien de ser víctimes de xantatges i abandonarien carrers insalubres o carreteres comarcals on esperen durant hores -inclòs a l'hivern- a que arribi un client del que no en saben absolutament res i davant del qual es troben totalment desprotegides.

Itziar González, regidora del districte de Ciutat Vella pel PSC, creu que a principis de l'any que ve podria donar-se llum verda a la creació de "zones acondicionades" o "zones de tolerància" per exercir la prostitució. Aquesta proposta, que en un principi venia de part d'en Joan Herrera, no va comptar amb el suport de cap partit polític, fet que torna a mostrar una gran distància entre la demanda de la ciutadania i la voluntat dels polítics.



Article publicat a Tribuna Catalana.

6 comentaris:

Anònim ha dit...

Per la mateixa regla de tres que exposses al primer paràgraf les drogues haurien de ser legal·litzades, no?

Germ

Anònim ha dit...

Si es legalitza la prostitució, també s'habilitaran centres per Gigolós??
Aquesta legalització pot ser la solució per sortir de la crisi, es crearien nous llocs de treball, ho deixo a debat...

Toni

Anònim ha dit...

Espanya és el primer país de tot Europa en economia submergida. Si es legalitzessin prostitució, drogues, etc ajudaría a aumentar el PIB, així perquè no legalizar-la?

com deia un professor viva el sexo, drogas y rock&roll!

streetjas

Carlos ha dit...

Germ: Evidentemente que las drogas DEBEN ser legalizadas. Ya escribí sobre ello.

Toni: Està clar que també haurien d'existir locals per gigolós. De fet, no entenc perquè es veu tant malament la prostitució femenina i es fa la vista gorda amb la masculina...

Streetjas: Això mateix dic jo. Legalitzar-ho significa que pots gravar-ho amb impostos i això són més diners per a polítiques públiques i socials. Em sembla molt més ètic que els diners vagin destinats a escoles i hospitals que a pagar les mansions de proxenetes i traficants.

Punto G y la banda funky ha dit...

Bon dia Carlitos, després d'un llarg parèntesis torno a comentar en el teu blog. Ja deu fer varis mesos que no passava per aquí!!!

Al parlar de prostitució no cal oblidar quin és l'objectiu final: la total desaperició d'aquesta. La prostitució és una pràctica de dominació d'homes a dones i per tant, com a fet explotador, cal ser eliminat. Han de canviar-se els rols masculins, atacar contundentment al patriarcat i crear unes vertaderes relacions de igualtat entre dones-homes. En aquestes noves relacions no nomès cal tenir en compte l'accès de la dona a ciotes de poder similars a les dels homes sinó que és imprescindible un canvi de cultura i comportament en els propis homes.

Emperò observem els fets. La prostitució sempre ha estat una pràctica il·legal i, en menys o més mesura, perseguida per les autoritats morals. La protistució segueix sent un fenòmen actual, per tant, apostar per seguir amb la il·legalització que no ha donat resultats a nivell general ho considero inútil. La prostitució cal legalitzar-la, convertir-ho en un treball amb Seg.Social, sanitat... La legalització hauria de frenar a les màfies i proxenetes, però ningú ens assegura que s'augmenti el consum ja que al legalitzar la prostitució és d'esperar que pujin els preus (l'empresari haurà de pagar la SS) respecte a la prostitució il·legal.

En conclusió: legalitzar la prostitució com a mode intermedi per a la total desaparició d'aquesta pràctica, tot fent una aposta per un canvi de rols, actituds, relacions afectives i eliminació del patriarcat. Nomès una societat lliure de dominació d'homes i dones podrà esborrar la prostitució com a pràctica. Fet utòpic, però mai impossible.

Carlos ha dit...

Guillemet, totalment d'acord amb el teu tercer paràgraf, ara bé, no amb el segon. Perquè ha de ser un objectiu la desaparició de la prostitució? Recorda que estem parlant de prostitució tant femenina com masculina. És un servei que té demanda i per tant, si l'oferta és oferida de forma lliure no hi veig cap problema. Cadascú és amo del seu cos.

I si la prostitució és dominació... què és el cinema pornogràfic? També hem d'aconseguir eliminar-lo?

Repeteixo que estic parlant de la prostitució lliure d'explotacions, màfies i demés aspectes que retallen la llibertat de les persones per exercir control sobre el seu propi cos.