dijous, 6 de maig del 2010

El 69% de les empreses de l'Ibex operen a paradisos fiscals

L'Ibex-35 està format per les 35 empreses espanyoles amb més liquidesa, el que vindria a ser les 35 empreses més grans del país. I ara resulta que el Observatorio de Responsabilidad Social Corporativa (RSC) publica que 24 de les 35 empreses opera en paradisos fiscals.

I què implica que aquestes empreses estiguin operant en paradisos fiscals?

1. No hi ha obligació d'informar de les operacions y activitats a les que es dediquen. Les entitats bancàries presents a l'Ibex-35 poden estar, per exemple, comerciant amb armament.

2. Es neguen a proporcionar aquesta informació tot i el recolzament amb fons públics per a aquests bancs. Desprès de les ajudes multimilionàries rebudes per evitar la seva desaparició continuen negant-se a proporcionar la informació que l'Estat -i la societat- els hi requereix.

3. Aquesta opacitat permet amagar les donacions o aportacions a partits polítics de diferents països o les organitzacions que els reben. Això té dos vessants: en primer lloc dificulta la investigació de casos de corrupció o tracte de favors a Espanya i, en segon lloc, el possible finançament a règims afins a l'exterior. No serà el primer cop que un dictador és finançat per grans corporacions.

4. Permet evadir impostos. Evidentment, si bona part de l'activitat d'una empresa es dona en territori de paradís fiscal estarà lliure d'impostos. I lliure d'impostos vol dir que està evitant pagar la sanitat, les escoles, les llars d'infants i d'ancians, les carreteres i resta d'infraestructures, i un llarg etcètera que, finalment, són els ciutadans del carrer els que ho acaben pagant.

5. Són països amb els drets dels treballadors sovint inexistents. Exceptuant els paradisos fiscals europeus, algú creu que els drets dels treballadors estan gaire garantits a Aruba, Libèria o Brunei?

En absència d'un marc legislatiu que obligui a informar sobre les seves activitats de responsabilitat social corporativa o sobre els impostos que paguen, les empreses informen del que volen o directament no informen. Però, si no tenen res a amagar... per quina raó no informen de totes les seves activitats? O és que si que hi ha alguna cosa a amagar?

1 comentari:

Joan ha dit...

Home, és evident que amaguen dades, i no hi tindria res a objectar si no fos per les generoses subvencions que reben. Com és possible que se'ls regalin calers sense demanar res a canvi?
País ...