diumenge, 1 de novembre del 2009

Interacc1Ó 2009, congrés d'economia catalana

El passat dia 28 d'octubre vaig assistir al congrés d'economia Interacc1Ó 2009 via invitació que em van fer arribar gràcies a aquest bloc. Es tractava d'un lloc de reunió per compartir idees, generar coneixement, oportunitat d'aprendre noves pràctiques empresarials i, en definitiva, renovar-se davant la situació econòmica global.

Per aconseguir-ho es van organitzar una sèrie d'activitats encaminades a optimitzar les possibilitats per fer negocis. Hi vàrem poder trobar espais de diagnosi empresarial (amb entrevistes a assessors especialitzats), trobada de comunitats de l'Anella, creació d'un mapa d'oportunitats de negoci de l'empresa catalana al món, anàlisi de la situació de la innovació a Catalunya, exposició de prototips tecnològics, speed meeting i, com no podia ser d'altra forma, conferències.

D'aquestes conferències en vull destacar dos: (a) la sessió plenària titulada "L'estratègia Obama o l'emergència asiàtica: cap a un nou model econòmic?" a càrrec de J. Rothkopf i Claude Smadja i (b) "El marc regulador internacional de l'economia: amenaça o garantia" a càrrec d'en Ramon Torrent, director de la Càtedra internacional OMC.



(A) La primera de les conferències que he volgut destacar tractava d'aportar una mica de llum al que serà el món post-crisi. Rothkopf, habitual de prestigioses publicacions com Foreing Policy, va remarcar la importància que jugarien en la nova economia les energies verdes, així com la influència decreixent dels Estats Units d'Amèrica a favor d'un augment del poder xinès. D'altra banda, Claude Smadja es mostrava d'acord amb les tesis de Rothkopf pel que fa a la imminent competició per al lideratge hegemònic del món entre EUA-Xina i convidava als assistents a enfocar els seus negocis cap a l'Àsia aportant dades per recolzar els seus arguments.

(B) Ramon Torrent va estar senzillament brillant. Va destacar la utilitat de les crisis per fer-nos veure la realitat tal com és, no pas com les ideologies ens pretenen fer creure. Es va mostrar favorable a un marc regulador internacional per evitar una altra crisi semblant a la que ens ha portat la desregulació actual. Ens va recordar també la importància del GATT, més enllà de lectures liberals que se'n puguin derivar d'aquest acord, fent especial menció al fet que no hi ha cap article que obligui als seus membres a liberalitzar.

Finalment, vull agrair des d'aquí a ACC1Ó la invitació al congrés i felicitar-los per l'organització i el bon funcionament de tot plegat. Iniciatives com aquesta són molt necessàries per a l'expansió del coneixement i fer funcionar el motor de l'economia catalana.

2 comentaris:

Unknown ha dit...

Dona gràcies també als croissants que vas endrapar gulafre!!! jaja

Carlos ha dit...

No negaré que els croissants estaven realment bons... jeje i també s'agraeixen!!!